Jensines Maritime Ordbog

Det sprog der bruges om bord såvel på dækket som om læ (nedenunder), kan ofte hensætte den uerfarne gast (menig togtdeltager) i forbavselse og vantro. Dels har man nye ord for kendte ting - gulv kaldes dørk, en væg kaldes skot, en trappe benævnes lejder, køkken hedder kabys. Du vil møde endnu flere eksempler. Det er ikke meningen at give en udførlig forklaring på alt, men der vil løbende blive føjet flere ord til.

Der er fagudtryk for de mange ting, der findes ombord på et sejlskib. Som eksempel kan vi se på ankeret. Ankeret. Når ankeret er halet op i vandskorpen ved hjælp af ankerspillet, katter man ankeret dvs. at man med en talje (system af blokke og tovværk) - på Jensine bruger vi fokkefaldet - løfter ankeret op og surrer ankerfligen fast til lønningens forreste forstærkning; svineryggen. Ankerets stok ligger an mod skanseklædningens yderside. Ankerets ring er fæstnet til ankerbjælken (katbjælken) med en slipperstrop. - Sådan en historie kan vist forvirre de fleste nye gaster.

Indsamlet af Gert Møbes. Tak til Allan Unnerup for brug af ord fra Udkik.dk. Se desuden den glimrende visuelle oversigt oversigt i den oprindelige ordbog.

 
ikke logget ind. Klik her for at logge ind - Hjemmeside for jagten Jensine af Haderslev, bygget 1852 i Ålborg

Powered by Blackpoint and Umbraco