Bedre vejr (-udsigter) i fremtiden


I den let tekniker-nørdede afdeling for nyheder har DMI netop erhvervet sig en ny supercomputer til udarbejdelse af vejrprognoser mm.

I den let tekniker-nørdede afdeling for nyheder kan man på nyhedssitet Comon læse, at Danmarks Meteorologiske Institut netop har anskaffet en ny supercomputer fra Cray til 45 millioner kroner, som tidobler instituttets regnekraft i forhold til det gamle NEC-system.  

...

»Den overordnede målsætning med den nye supercomputer er at levere bedre vejrudsigter. Helt konkret sker der det, at vi sætte opløsningen op på vores operationalle vejrmodel, Hirlam. Men supercomputeren bliver også brugt til simulering af klimaudviklingen,« siger Maja Kjørup Nielsen.

DMI's vejrmodel Hirlam (High Resolution Limited Area Model) har i den nuværende version en afstand mellem beregningspunkterne på 5 km for Danmark og de omkringliggende farvande og 15 km for et større område, som dækker resten af Europa. Ved at forkorte afstanden mellem punkterne bliver det muligt at udarbejde mere præcise vejrudsigter. Men datamængden stiger eksponentielt, når opløsningen sættes op.
... 

Hvis man er til den slags er det da ret fornøjelig læsning - se mere på http://www.comon.dk/news/danmarks.hurtigste.supercomputer.skal.forudsige.vejret_38035.html

 

 Tilføj kommentar:


2. november 2010, Administrator

ikke logget ind. Klik her for at logge ind - Hjemmeside for jagten Jensine af Haderslev, bygget 1852 i Ålborg

Powered by Blackpoint and Umbraco